REMOS NEWS

Τα πιο εμβληματικά σημεία στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου

25/10/2021 11:40:13 πμ

Τα πιο εμβληματικά σημεία στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου
Όσοι δεν συμμετέχετε στον αγώνα μπορείτε να ανακαλύψετε μνημεία και αξιοθέατα από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα
 
Είναι ο πιο διάσημος αγώνας δρόμου παγκοσμίως, τον οποίο τιμούν με την παρουσία τους δρομείς από κάθε άκρη της γης. Άλλοι για τη νίκη, άλλοι για την εμπειρία και άλλοι για να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν τα όριά τους. Ο Κλασικός Μαραθώνιος που διασχίζει μέρος της Ανατολικής Αττικής και τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο έχει όμορφες εκπλήξεις για όλους, μικρούς και μεγάλους, ακόμα και για όσους δεν είναι δρομείς. Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι η Αττική, είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Πάμε πίσω στο Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. όταν ένας Αθηναίος οπλίτης -εικάζεται πως είναι ο Φειδιππίδης- τρέχει 42,195 χλμ. από το Μαραθώνα στην Αθήνα προκειμένου να φέρει τα καλά νέα στην πόλη, δηλαδή τη νίκη κατά των Περσών. Το μόνο που πρόλαβε να πει, είναι το γνωστό σε όλους πια «Νενικήκαμεν» και να πέσει νεκρός από την εξάντληση. Αυτή η διαδρομή, χιλιάδες χρόνια μετά θα γινόταν η πιο διάσημη διαδρομή και μια από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως.
 
Η αναβίωση αυτής της διαδρομής και η ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο φιλέλληνα και γλωσσολόγο Michel Bréal ο οποίος πρότεινε στον ιδρυτή της Ολυμπιακής Επιτροπής -μιλάμε για το 1896 τη χρονιά διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- να εντάξει στο πρόγραμμα τη διαδρομή Μαραθώνα-Αθήνα στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα της νίκης. Λέγεται ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την ακριβή απόσταση όταν την πρότεινε και πως όταν την έμαθε ήθελε να την ανακαλέσει, δεν είναι και λίγα τα 42 χλμ., ωστόσο το πρόγραμμα των Αγώνων είχε ήδη τυπωθεί και σταλεί σε πολλές χώρες.
 
Δρομέας του Κλασικού Μαραθωνίου/ Photo: Shutterstock
 
 
Το άγαλμα του Μιλτιάδη στο Μαραθώνα/ Photo: Shutterstock
 
Ο πρώτος μαραθώνιος στην κλασική διαδρομή έγινε τον Μάρτιο του 1896 με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και με τον Σπύρο Λούη να στέφεται νικητής, ωστόσο ο πρώτος διεθνής Κλασικός Μαραθώνιος εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1955 και επαναλαμβάνονταν ανά διετία μέχρι το 1967. Από το 1967 και μετά καθιερώθηκε ως ετήσια διοργάνωση ενώ από το 1972 έως το 1982 ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωνε έναν ακόμα αγώνα που όμως ήταν προσβάσιμος σε όλους, αθλητές και μη. Σημαντική ημερομηνία ήταν επίσης το 1974 χρονιά κατά την οποία έγιναν δεκτές και γυναίκες. Πλέον ο Αυθεντικός Κλασικός Μαραθώνιος διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο κάνοντας ολόκληρη την Αττική να συμμετέχει ολόψυχα σε μια αθλητική διοργάνωση παγκοσμίου εμβέλειας, που φέτος διεξάγεται την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.
 
Λίμνη του Μαραθώνα/Photo: Shutterstock
 
Όσοι δεν παίρνετε μέρος στον αγώνα μπορείτε να κάνετε την κλασική διαδρομή, παρεκκλίνοντας άλλες φορές περισσότερο και άλλες φορές λιγότερο, και να ανακαλύψετε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα. Η Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, είναι ένα από αυτά. Σταθείτε για λίγο στη γραμμή εκκίνησης κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την ψυχική δύναμη και τον πατριωτισμό αυτού του Αθηναίου οπλίτη ο οποίος έτρεξε 42 χλμ. χωρίς άσφαλτο ή ταρτάν και χωρίς ειδικά παπούτσια προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης. Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου επίσης μπορείτε να μάθετε πολλά για τους προηγούμενους αγώνες και να δείτε τη συλλογή «Σπύρου Λούη» με το μετάλλιο και το δίπλωμα της συμμετοχής του, τις ολυμπιακές δάδες, τη συλλογή του Βαλκανιονίκη «Γρηγόρη Λαμπράκη» κ.α.
 
Ευρήματα (βέλη) από τη μάχη του Μαραθώνα/Photo: Shutterstock
 
Στη θέση Βρανά στον Μαραθώνα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο η έκθεση του οποίου αναπτύσσεται σε πέντε αίθουσες και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Νεολιθική έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο καθώς και οι Μεσοελλαδικοί Τύμβοι ενώ εντυπωσιακός είναι και ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος στον Αρνό λίγα μόλις μέτρα μακριά από τους Τύμβους. Πριν το μουσείο, στρίβοντας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος στη θέση Τσέπι, υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο. Οι τάφοι, πάνω από 60 στον αριθμό, είναι είτε κτιστοί λάκκοι είτε λάκκοι επενδυμένοι με όρθιες πλάκες.
 
Τύμβος του Μαραθώνα/Photo: Shutterstock
 
Από την άλλη πλευρά της Μαραθώνος, προς την παραλία, βρίσκεται και ο Τύμβος των Αθηναίων Μαραθωνομάχων το σημείο όπου θάφτηκαν οι 192 Αθηναίοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Περσών. Ο Τύμβος είναι χωμάτινος και φτάνει τα 9 μ. ύψος. Ένα άλλο σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στο μικρό έλος της παραλίας της Νέας Μάκρης, στη θέση Μπρεξίζα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μέρος του συγκροτήματος του ιερού, ένα πολυτελές λουτρό και τη δεξαμενή, ένα ελλειψοειδές κτίριο στα νότια του χώρου. Το ιερό ιδρύθηκε από τον Ηρώδη Αττικό περίπου το 160 μ.Χ και ήταν αφιερωμένο στον θεό Όσιρι και τη θεά Ίσιδα.
 
Αυτά είναι μερικά από τα λιγότερο δημοφιλή και σχεδόν άγνωστα σημεία ενδιαφέροντος της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου. Όσο η διαδρομή πλησιάζει στο τέλος της τη θέση τους παίρνουν τα μοναδικά μουσεία και μνημεία της Αθήνας όπως το Πολεμικό και το Βυζαντινό μουσείο, τα μουσεία Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης με εξαιρετικές συλλογές στην οδό Βασ. Σοφίας καθώς και αλλά αξιοθέατα όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Βασ. Κωνσταντίνου και το Λύκειον του Αριστοτέλους στη Ρηγίλλης πίσω από το Ωδείο, το Ζάππειο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο με την αλλαγή της φρουράς, ο Εθνικός Κήπος, ιδανικό σημείο για ένα καφεδάκι μέσα σε πλούσια φύση και φυσικά το Καλλιμάρμαρο, το σημείο τερματισμού της διαδρομής στη σκιά του Αρδηττού.
 
 
Ο Κλασικός Μαραθώνιος 13 και 14 Νοεμβρίου 2021
 
Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και θα διεξαχθεί στις 13-14 Νοεμβρίου 2021, έχει συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
 
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος πραγματοποιείται με βάση τον σχεδιασμό της Ομοσπονδίας και τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελληνικής Πολιτείας, και πάντα σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Δρόμου εκτός Σταδίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στη διοργάνωση του Μαραθωνίου Αθήνας 2021, έχουν οι δρομείς που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι έχοντες πιστοποιητικό νόσησης COVID-19, έως και 15 ημέρες πριν από την παραλαβή του υλικού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών. Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2021.
 
 
(πηγή: travel.gr)
 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό