REMOS NEWS

Η Λάμψη: Πώς ο Τζον Λένον ενέπνευσε τον Στίβεν Κινγκ

3/2/2021 1:22:21 μμ

Η Λάμψη: Πώς ο Τζον Λένον ενέπνευσε τον Στίβεν Κινγκ
Η παράξενη σύνδεση ενός τραγουδιού με το φημισμένο μυθιστόρημα τρόμου
 
Ποιο ήταν το τραγούδι του Τζον Λένον που ενέπνευσε τον Στίβεν Κινγκ στη συγγραφή του μυθιστορήματος τρόμου «The Shining» («Η Λάμψη»).
ΟΤζον Λένον ενέπνευσε άπειρους ανθρώπους ως μέλος του συγκροτήματος The Beatles, καθώς αυτός και τα υπόλοιπα «Σκαθάρια» άλλαξαν για πάντα την ποπ κουλτούρα με μια σειρά από επιτυχημένα τραγούδια και εμβληματικά άλμπουμ. Όμως και με τη σόλο καριέρα που ακολούθησε, συνέχισε να επηρεάζει τη σκέψη των δημιουργών σε όλο τον κόσμο.
 
 
Μια από τις προσωπικότητες που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Τζον Λένον ήταν ο Στίβεν Κινγκ, ο οποίος εμπνεύστηκε από τραγούδι του μουσικού για τη συγγραφή ενός από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα τρόμου, το «The Shining» («Η Λάμψη»). Σε συνέντευξή του από το 2011 στον ιστότοπο The Atlantic, αποκάλυψε ότι ακούει μουσική όταν γράφει βιβλία. Και μπορεί η σύνδεση του βιβλίου με το τραγούδι να φαίνεται παράξενη, όμως προέκυψε καθώς ο συγγραφέας είναι λάτρης του συγκροτήματος.
 
Το «Instant Karma» γράφτηκε και ηχογραφήθηκε μέσα σε μία μόνο μέρα, στις 27 Ιανουαρίου 1970. Στο κομμάτι, ο Τζον Λένον τραγουδά «We all shine on» («Όλοι λάμπουμε»), στίχο που δεν σχετίζεται με το είδος του τρόμου. Φημολογείται όμως ότι μόλις το άκουσε ο Στίβεν Κινγκ καθώς έγραφε το βιβλίο, ήξερε αμέσως ότι είχε βρει τον τίτλο του. Το όνομα που αρχικά σκεφτόταν να δώσει στο μυθιστόρημα ήταν «The Shiner». Όταν πληροφορήθηκε ότι η λέξη αποτελεί φυλετική προσβολή για τους μαύρους, το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1977 μετονομάστηκε σε «The Shining».  
 
 

 

Ο καταξιωμένος συγγραφέας είναι γνωστός για τα ψήγματα πληροφοριών που περιλαμβάνει στα βιβλία του για τους αναγνώστες. Ωστόσο, στο «The Shining» δεν υπάρχει καμία αναφορά στον μουσικό ή το «Instant Karma», γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Αυτό όμως «διορθώθηκε» στο σίκουελ της «Λάμψης», «Δόκτωρ Ύπνος» που κυκλοφόρησε το 2013. Στο βιβλίο, ο Στίβεν Κινγκ επιβεβαίωσε την επιρροή του πρώην μέλους των Beatles στο έργο του.
 
Ο «Δόκτωρ Ύπνος» αφηγείται την ιστορία του ενήλικου Ντάνι Τόρανς (γιου του Τζακ Τόρανς που πρωταγωνίστησε στο πρώτο βιβλίο) και τις ψυχολογικές του διαταραχές. Ο άνδρας έχει ψυχικά τραύματα που προέρχονται από την παιδική του ηλικία και τώρα βρίσκεται μπλεγμένος σε περισσότερες «στοιχειωμένες» περιπέτειες. Κάποια στιγμή στην ιστορία του δεύτερου βιβλίου, ο Ντάνι ακούει το τραγούδι «Not a Second Time» των Beatles. Πρόκειται για αναφορά στον φόβο μήπως έρθει αντιμέτωπος με παρόμοια τρομακτικά γεγονότα όπως αυτά που έζησε στο ξενοδοχείο Overlook όταν ήταν παιδί. Και αυτή είναι ακόμα μια σύνδεση του μυθιστορήματος με τη μουσική του πρώην σκαθαριού.  
 
Ο συσχετισμός του «Instant Karma» με τον τίτλο του «The Shining» θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωση. Αλλά η επίδραση του Τζον Λένον στα βιβλία επιβεβαιώνεται. Είναι δύσκολο να μην αναγνωριστεί το μέγεθος της επιρροής που είχαν οι Beatles σε καλλιτέχνες, πολιτιστικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του 1960 αλλά και αργότερα.
 
(Πηγή: www.athensvoice.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό