REMOS NEWS

Hyperloop: Πρώτη δοκιμή με επιβάτες για το φουτουριστικό σύστημα μετακίνησης

9/11/2020 6:34:33 μμ

Hyperloop: Πρώτη δοκιμή με επιβάτες για το φουτουριστικό σύστημα μετακίνησης

Το πειραματικό βαγόνι μαγνητικής αιώρησης ανέπτυξε ταχύτητες έως 172 χιλιομέτρων ανά ώρα μέσα σε έναν σωλήνα κενού αέρος μήκους 500 μέτρων.

Ο όμιλος Virgin του περιπετειώδους μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του Hyperloop, ένα κρίσιμο τεστ ασφάλειας για τη φουτουριστική τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις μεταφορές.
 
«Είχα την ευχαρίστηση να δω την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια μου» δήλωσε περιχαρής ο Σούλταν Άχμεντ μπιν Σουλαγιέμ, πρόεδρος της Virgin Hyperloop, λίγο μετά το δοκιμαστικό ταξίδι στο χώρο δοκιμών DevLoop της εταιρείας στην έρημο της Νεβάδα, έξω από το Λας Βέγκας.
 
Το πειραματικό βαγόνι μαγνητικής αιώρησης ανέπτυξε ταχύτητες έως 172 χιλιομέτρων ανά ώρα μέσα σε έναν σωλήνα κενού αέρος μήκους 500 μέτρων.
 
 

Εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, τα αιωρούμενα βαγόνια θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 1.000 χιλιομέτρων την ώρα ή περισσότερο. Αυτή είναι περίπου η ταχύτητα που προσφέρουν σήμερα τα μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα.
 
Η διαδρομή, διάρκειας 15 δευτερολέπττων, «δεν έμοιαζε καθόλου με ρόλερ κόστερ» διαβεβαίωσε ο Τζος Γκίγκελ, chief technology officer της Virgin Hyperloop, ο οποίος ήταν επιβάτης του πρώτου αυτού ταξιδιού μαζί με την Σάρα Λούτσιαν, διευθύντρια του τμήματος Εμπειρίας Επιβατών.
 
 
Το πειραματικό βαγόνι, ή «κάψουλα», έχει μόνο δύο θέσεις (Πηγή: Virgin Hyperloop)
 
Η Virgin Hyperloop είναι μια από τις εταιρείες που επιχειρούν να εφαρμόσουν στην πράξη την τεχνολογία Hyperloop που πρότεινε το 2012 ο Έλον Μασκ, ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX.
 
Η πρόταση του Μασκ αποτελεί παραλλαγή της τεχνολογίας μαγνητικής αιώρησης που μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί πρακτικά σε ελάχιστες υπερταχείες στην Ιαπωνία και την Κίνα: τα βαγόνια δεν κινούνται με ρόδες, αλλά αιωρούνται πάνω από τις ράγες χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία που παράγονται με υπεραγώγιμους μαγνήτες. Τα βαγόνια, ή «κάψουλες» όπως τα ονομάζει η Virgin Hyperloop κινούνται μέσα σε σωλήνες από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές και ο θόρυβος.
 
Πολλοί, βέβαια, θεωρούν την ιδέα υπερφιλόδοξη, δεδομένου ότι θα απαιτεί την κατασκευή νέων γραμμών υψηλού κόστους, των οποίων η χωροθέτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
 
Η δοκιμαστική γραμμή είναι ένας κενός σωλήνας μήκους μισού χιλιομέτρου (Πηγή: Virgin Hyperloop)
 
Η Virgin Hyperloop, πάντως, αισιοδοξεί να έχει λάβει πιστοποίηση ασφάλειας έως το 2025 και να ξεκινήσει τα εμπορικά δρομολόγια το 2030.
 
Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα το Reuters, η εταιρεία επέλεξε την αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια ως έδρα για ένα κέντρο πιστοποίησης και δοκιμών που θα κοστίσει μισό δισ. δολάρια.
 
H Virgin Hyperloop, με έδρα το Λος Άντζελες, εξετάζει επίσης προτάσεις για άλλες χώρες, όπως μια γραμμή που θα συνέδεε το Ντουμπάι και το Άμου Ντάμι μειώνοντας το χρόνο του ταξιδιού από τη μία ώρα στα 12 λεπτά.
 
Ανάλογα σχέδια για την κατασκευή γραμμών Hyperloop έχουν επίσης παρουσιάσει η καναδική Transpod και η ισπανική Zeleros.
 
(πηγη: in.gr)
 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό