REMOS NEWS

Το ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά που λίγοι γνωρίζουν

20/10/2020 12:23:31 μμ

Το ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά που λίγοι γνωρίζουν
Σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό
 
Όσο ταξιδεύεις και εξερευνείς την Ελλάδα, τόσο περισσότερο εμφανίζονται μπροστά σου άγνωστες μαγικές γωνιές που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Λίμνες και ποτάμια, βουνά και θάλασσες με απόκοσμη ομορφιά ή παράξενη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι το ιδιαίτερο ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά που βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα. Μια επίσκεψη εκεί σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, όχι γνωστό στο ευρύ κοινό. Το σίγουρο είναι ότι θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.
 
Θα χρειαστεί, βέβαια, να βρεθείς μέχρι τη Δράμα για να το θαυμάσεις και να δεις από κοντά πώς ρέει κάτω από τη γη. Ο λόγος για το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
 
Το υπόγειο ελληνικό ποτάμι με την απόκοσμη ομορφιά
Αν έχεις βρεθεί ποτέ για διακοπές στη Δράμα τοτε σίγουρα θα έχει ακούσει για το σπήλαιο Μααρά, κατά κόσμον περισσότερο γνωστό ως Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη. Εκεί, λοιπόν, στους νότιους πρόποδες του Όρους Φαλακρό υπάρχει αυτό το σπήλαιο το οποίο είναι, μάλιστα, το μεγαλύτερο σε όγκο και μήκος σπήλαιο της Ελλάδας. Και εκεί κρύβεται και ένα μυστικό.
 
Ο λόγος για το υπόγειο ελληνικό ποτάμι που πηγάζει από τα έγκατα της γης. Είναι ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης που προκαλεί δέος σε όποιον δει το θέαμα που δημιουργεί.
 
Στην πραγματικότητα ο Αγγίτης ποταμός ρέει μέσα στο σπήλαιο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το μοναδικό αξοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα.
 
Είναι ένας φαντασμαγορικός αγωγός που έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Εκεί συγκεντρώνονται νερά από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές στο Φαλακρό Όρος δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Μέσα στο σπήλαιο θα δει κανείς εντυπωσιακά χρώματα, σταλαγμίτες και σταλακτίκες ακόμη και δύο μέτρων που ακουμπούν σχεδόν στο νερό του ποταμού.
 
Πρόκειται για μια ανακάλυψη που έγινε το 1978 και από τότε συγκεντρώνει αμείωτα το ενδιαφέρον των σπηλαιολόγων. Και όχι άδικα φυσικά! Οι Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι που το ανακάλυψαν οδηγήθηκαν εκεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα καθώς υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Ήθελαν μάλιστα να το αποδείξουν και έτσι επιχείρησαν και έκαναν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Τελικά στα επτά μέτρα κατάφεραν και βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Εκεί έγινε και η αποκάλυψη προς τον μαγικό κόσμο με το υπόγειο ποτάμι. Ανακάλυψαν μια τεραστίων διαστάσεων στοά μήκους το λιγόγερο 500 μέτρων. Σε ένα από το τμήμα της μπορείς πλέον να θαυμάσεις και εσύ τις ομορφιές αυτής.
 
Η μοναδική και εντυπωσιακή αίθουσα Ακρόπολη
 
 

Το σπήλαιο του οποίου η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου 30.000 χρόνια έχει διάφορες αίθουσες που μπορεί να θαυμάσει κανείς το πέρασμα του χρόνου. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται και στο Μουσείο της Δράμας για τους ενδιαφερόμενους. Αυτό που προκαλεί μέγαλη έκπληξη και εντύπωση στον επισκέπτη είναι η αίθουσα Ακρόπολη. Είναι η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ελληνικό σπήλαιο και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έχει μήκος 120 μέτρα και ύψος 45 προκαλώντας δέος μόλις εισέρχεσαι εκεί. Εκεί ρέει το ποτάμι και ο διάκοσμος που δημιούργησε η φύση ανά τους αιώνες σε καθηλώνει, όπως αναφέρει το exploringgreece.
 
Ένα απόκοσμο και φαντασγμαγορικό σκηνικό ταυτόχρονα που αξίζει να το δεις…
 
Xρήσιμες πληροφορίες για το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη:
 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Όλες τις ημέρες του έτους, 10:30 – 17:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 10:00 – 16:30 τις Κυριακές και τις αργίες.
 
Εισιτήριο: 6 ευρώ κανονικό, 3 ευρώ φοιτητικό
 
Αυτό το ιδιαίτερο ελληνικό και υπόγειο ποτάμι αξίζει της προσοχής και της επίσκεψής σας…
 
(πηγη: newsbeast.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό