REMOS NEWS

Ο θρυλικός «Καρνάβαλος» που άφησε ιστορία στην Ελλάδα Πώς και γιατί έγινε τόσο γνωστός...

19/10/2020 12:28:18 μμ

Ο θρυλικός «Καρνάβαλος» που άφησε ιστορία στην Ελλάδα Πώς και γιατί έγινε τόσο γνωστός...
Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και στην ελληνική επαρχία ακούς διάφορες ιστορίες και διηγήσεις και βλέπεις φωτογραφίες από μια άλλη εποχή. Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες μπλέκονται και δημιουργούν την παράδοση του κάθε τόπο. Με έναν τέτοιο τρόπο έχει μείνει στην ιστορία της Ορεινής Ναυπακτίας ο θρυλικός «Καρνάβαλος». Ο «Καρνάβαλος» είναι ένα λεωφορείο που έγινε γνωστό για τη διαδρομή του αλλά και το… μούγκρισμά του. Ήταν εξάλλου το πρώτο αστικό λεωφορείο το οποίο συνέδεε την γραμμή Ναυπάκτου – Άνω Χώρας. Ιστορίες από την παλιά Ελλάδα που μένουν ακόμη ζωντανές…
 
Ο θρυλικός Καρνάβαλος από την παλιά Ελλάδα
 
Το γεγονός ότι δόθηκε στην κυκλοφορία ένα λεωφορείο το οποίο ένωνε Ναύπακτο και Άνω Χώρα ήταν πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και ο Καρνάβαλος έγινε διάσημος. Εξάλλου μετέφερε εκτός από ανθρώπους, υλικά, ζώα και εμπορεύματα. Στην ουσία ήταν ένα επιβατικό και φορτηγό λεωφορείο το οποίο ήταν σε απόσταση από το έδαφος ώστε να μην χτυπάει σε πέτρες, λάσπες και άλλα υλικά του δρόμου. Μπροστά κάθονταν οι επιβάτες και πίσω τοποθετούνταν τα εμπορεύματα, ακόμη και ζώα. Όλα αυτά γίνονταν στις αρχές τις δεκαετίες του 1950 όταν ο Καρνάβαλος όπως τον αποκαλούν ουσιαστικά έγινε αντικαταστάτης του αγωγιάτη στην ορεινή Ναυπακτία και έπειτα σε άλλες περιοχές.
 
Η άφιξη του Καρνάβαλου σε κάθε χωριό ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός και το άκουγαν να έρχεται από μακριά. Όπως λέγανε χαρακτηριστικά οι παλιοί «μούγκριζε» κάθε φορά που πλησίαζε το κάθε χωριό. Λέγεται ότι τα παιδιά έβαζαν το αυτί τους στο έδαφος και άκουγαν τον θόρυβο από τη γη για να καταλάβουν πότε πλησιάζει. Φυσικά πολλές φορές καθυστερούσε στο δρομολόγιό του γιατί κολλούσε σε λάσπες, χιόνια και άλλα εμπόδια. Το κάθε δρομολόγιο ήταν και μια νέα περιπέτεια.
 
παλιά Ελλάδα1
 
Ο Καρνάβαλος έκανε κάθε μέρα το δρομολόγιο στην παλιά Ελλάδα και για να προλάβει να είναι στις στάσεις που έπρεπε στην ώρα του, ξεκινούσε στις 5 το πρωί. Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό δρομολόγιο που θυμούνται ακόμη οι παλιοί ντόπιοι. Το ιστορικό λεωφορείο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των κατοίκων οι οποίοι μπορούμε να πούμε ότι είχαν δεθεί συναισθηματικά μαζί του. Γιατί έτσι μετακινούνταν για τα ψώνια και τις δουλειές τους, μετέφερεαν τα προϊόντα τους και μπορούσαν να φύγουν από το χωριό τους. Μέχρι που το 1983 ο «Καρνάβαλος» της γραμμής Ναύπακτος – Λιμνίστα – Κοκκινοχώρι – Ασπριάς – Κεντρική – Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα έκανε το τελευταίο του δρομολόγιο.
 
Πώς έγινε διάσημος ο Καρνάβαλος
 
παλιά Ελλάδα
 
Το θρυλικό αυτό λεωφορείο πάντως έγινε περισσότερο γνωστό και από ένα άλλο γεγονός. Ο Καρνάβαλος πρωταγωνίστησε στην βρετανική πολεμική ταινία Escape to Athena το 1979.
 
Σήμερα έχει μπει στην κατηγορία των συλλεκτικών οχημάτων και έμεινε στην ιστορία ως κουβαλητής ανθρώπων και αγαθών σε μια δύσκολη περίοδο στην παλιά Ελλάδα.
 
(Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus exploringgreece.gr)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό