REMOS NEWS

European Film Factory: Ο κινηματογράφος είναι το νέο σχολείο

4/10/2020 4:52:49 μμ

European Film Factory: Ο κινηματογράφος είναι το νέο σχολείο
Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.
 
Η πλατφόρμα European Film Factory αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που θέλει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών, από όλη την Ευρώπη, να ανακαλύψουν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, με χρηματοδότηση από το υποπρόγραμμα MEDIA της “Δημιουργικής Ευρώπης”, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου με την υποστήριξη δύο συνεργατών που κατέχουν ηγετική θέση σε θέματα ψηφιακής καινοτομίας στα σχολεία: της ARTE Education, θυγατρικής του ευρωπαϊκού πολιτιστικού καναλιού που δημιούργησε την ψηφιακή εκπαιδευτική υπηρεσία Educ’ARTE και του European Schoolnet, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συσπειρώνει 34 υπουργεία παιδείας στην Ευρώπη.

 

Η λειτουργία της πλατφόρμας 
 
Η πλατφόρμα έχει έναν κατάλογο 10 ευρωπαϊκών ταινιών, διαθέσιμο με εγγραφή και ειδικά σχεδιασμένο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, από όλα τα κράτη μέλη του προγράμματος Creative Europe. Κάθε ταινία συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό αρχείο, με υλικό που μπορούν να μελετήσουν οι μαθητές.
 
Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν ψηφιακά πάνω στις ταινίες και εντελώς δωρεάν, με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων της πλατφόρμας, για την κατανόηση των ταινιών (εργαλείο δημιουργίας αποσπασμάτων βίντεο, εργαλείο σημειώσεων πολυμέσων και κοινοποίησης των βίντεο στην ψηφιακή τάξη, εργαλείο δημιουργίας νοητικών χαρτών).
 
Η πλατφόρμα, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και οι υπότιτλοι στις ταινίες διατίθενται σε 8 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ρουμανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Πολωνικά.
 
Το European Film Factory ξεκίνησε να λειτουργεί στις 26 Αυγούστου και πρόκειται να συνεχίσει έως και τον Σεπτέμβριο 2021, τουλάχιστον. Οι ιδιοκτήτες κατέχουν τα δικαιώματα των ταινιών για 3 χρόνια, ενώ σκοπεύουν να προσθέσουν νέες ταινίες τους επόμενους μήνες (10 μικρού μήκους και 2 μεγάλου μήκους).
 
 

 

Οι ταινίες
 
Οι δέκα ταινίες αποτελούν έργα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κληρονομιάς και επιλέχθηκαν από μια αξιόλογη κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογραφικού και εκπαιδευτικού κλάδου στην Ευρώπη. 
 
Ο Δρόμος του Φεντερίκο Φελίνι, με τον Άντονι Κουίν και την Τζουλιέττα Μαζίνα (Ιταλία, 1954)
 
Στέλλα, γυναίκα ελεύθερη του Μιχάλη Κακογιάννη, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα (Ελλάδα, 1955)
 
Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφώ, με τον Ζαν-Πιερ Λεό (Γαλλία, 1959)
 
Μια Ερωτική Ιστορία του Ρόι Άντερσον, με τους: Αν-Σοφί Κίλιν, Ραλφ Σόλμαν και Bjorn Andresen (Σουηδία, 1970)
 
Europa Europa της Αγκνιέσκα Χόλαντ, με τους: Πιότρ Κοζλόφσκι, Μαρκο Χοφσνάιντερ και Ρενέ Χοφσνάιντερ (Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, 1990)
 
Billy Elliot του Στίβεν Ντάλντρι, με τους: Τζέιμι Μπελ, Τζούλι Γουόλτερς και Γκάρι Λιούις (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2000)
 
Good Bye, Lenin! του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, με τους: Ντάνιελ Μπρουλ και Κατρίν Σας (Γερμανία, 2003)
 
12:08 ανατολικά του Βουκουρεστίου του Κορνέλιου Πορουμπόγιου, με τους: Μίρτσεα Αντρεέσκου και Τέοντορ Κόρμπαν (Ρουμανία, 2006)
 
Το Μυστικό του Κελς, κινούμενα σχέδια του Τομ Μουρ και της Νόρα Τούμεϊ (Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, 2008)
 
En Tierra Extraña, ντοκιμαντέρ του Ιθίαρ Μπογιαΐν (Ισπανία, 2014)
 
 
Η πρόσβαση
 
Η πλατφόρμα European Film Factory είναι προσβάσιμη από όλα τα ηλεκτρονικά μέσα -υπολογιστές, tablets, smartphones και κάθε μαθητής ή εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσεις τον προσωπικό του λογαριασμό με μία απλή εγγραφή. Η παρακολούθηση των ταινιών γίνεται μέσω streaming ή λήψης.
 
Οι στόχοι:
 
Να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή κοινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών γύρω από την κινηματογραφική κληρονομιά
Να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τη σημασία της κινηματογραφικής παιδείας
Να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Να προτείνει μια καινοτομική, διαδραστική και διατομεακή παιδαγωγική μέθοδο προσαρμοσμένη στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις πρακτικές του νεαρού κοινού
Να ανανεώσει το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες
 
 

(πηγη: asist.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio