REMOS NEWS

Αφροδίτη: Τι σημαίνει η ανακάλυψη φωσφίνης για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

15/9/2020 1:55:22 μμ

Αφροδίτη: Τι σημαίνει η ανακάλυψη φωσφίνης για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Η ανακάλυψη του αερίου, που προέκυψε κατά σύμπτωση, χαιρετίστηκε ως ιστορικής σημασίας από την ίδια τη NASA - Ποιες είναι οι θεωρίες για το πώς μπορεί να δημιουργήθηκε

Το γεγονός είναι ότι στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη, δηλαδή περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν ένα αέριο το οποίο μόνο από ζωντανούς οργανισμούς θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η τρομακτικά δύσοσμη φωσφίνη, στις ποσότητες που ανιχνεύτηκαν, παραπέμπει ευθέως στα απεκκρίματα πχ εξωγήινων όντων, τα οποία ενδεχομένως θα έμοιαζαν με τον γήινο άνθρωπο.
 
Η ανακάλυψη της φωσφίνης από διεθνή ερευνητική ομάδα, χαιρετίστηκε ως ιστορικής σημασίας από την ίδια τη NASA. Και δεν μπορεί παρά να είναι σπουδαία για την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης σχετικά με το σύμπαν και την απάντηση για το εάν η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που φιλοξενεί ζωή. Ωστόσο, η Αφροδίτη παραμένει εξαιρετικά αφιλόξενη, με δηλητηριωδώς όξινο περιβάλλον, ατμοσφαιρική πίεση κατά 90 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και θερμοκρασίες επιφανείας που κυμαίνονται στην περιοχή των 460 βαθμών Κελσίου.
 
Μια πρώτη υπόθεση για την παρουσία φωσφίνης είναι ότι παρήχθη από μικροοργανισμούς, πχ κάποια βακτήρια οι οποίοι ίπτανται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Οι συνθήκες στην οποίαν μοιάζουν λίγο με αυτές στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Βεβαίως, οι μικροοργανισμοί της Αφροδίτης ανήκουν σε ένα είδος εντελώς διαφορετικό και άγνωστο σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να εντοπιστεί στη Γη.
 
 

 

Ενθουσιασμός στη NASA
 
Πανηγυρίζοντας για τη μεγαλειώδη ανακάλυψη της φωσφίνης στην Αφροδίτη, ο διευθυντής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Τζιμ Μπρίντενσταϊν έγραψε στο Twitter ότι «Ζωή στην Αφροδίτη; Η ανακάλυψη φωσφίνης, ενός προϊόντος της αναερόβιας βιολογίας, είναι μέχρι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό ζωής εκτός της Γης».
 
Ο ενθουσιασμός του Μπρίντενσταϊν δικαιολογείται από το άνοιγμα ενός κεφαλαίου στην εξερεύνηση του διαστήματος το οποίο είχε κλείσει, τουλάχιστον από τη δεκαετία του '60. Με την, σχεδόν αποκλειστική, επικέντρωση του επιστημονικού ενδιαφέροντος στον Άρη, τις δυνατότητες εποικισμού του στο μέλλον κ.λπ., πλανήτες όπως η Αφροδίτη είχαν αποκλειστεί από τη συστηματική μελέτη. Όμως, αυτό πλέον ανατρέπεται άρδην, χάρη στην φωσφίνη, μια ουσία τόσο ταπεινή, ώστε στη Γη εντοπίζεται στην αποφορά ψόφιων ψαριών, στη λάσπη γλυκού νερού που σαπίζει και στα περιττώματα των πιγκουίνων.
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό