REMOS NEWS

Το «μαγικό» γάντι που μετατρέπει την νοηματική γλώσσα σε ομιλία

3/7/2020 12:48:00 μμ

Το «μαγικό» γάντι που μετατρέπει την νοηματική γλώσσα σε ομιλία

Η σύμπραξη βιοτεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και κινητών τηλεφώνων οδήγησε στην ανάπτυξη μιας συσκευής που μεταφράζει τις χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας σε λέξεις και εκφράσεις προσφέροντας ένα νέο άμεσο τρόπο επικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας 

Ερευνητές στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Electronics» παρουσιάζουν μια συσκευή η οποία έχει μορφή γαντιού και μετατρέπει, όπως υποστηρίζουν, την νοηματική γλώσσα σε ομιλία. Πρόκειται για εξέλιξη που όπως είναι ευνόητο θα ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής και ομιλίας. Δεν υπάρχει μια παγκόσμια νοηματική γλώσσα, για παράδειγμα η βρετανική νοηματική γλώσσα διαφέρει από την αμερικανική. Κάθε νοηματική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες, την δική της σύνταξη και γραμματικούς κανόνες. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η συσκευή, που είναι χαμηλού κόστους, εντοπίζει τα νοήματα των χεριών και μέσω μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τα μεταφράζει στην βρετανική νοηματική γλώσσα. «Ευελπιστούμε ότι αυτή η συσκευή θα διευκολύνει επικοινωνία ατόμων που χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα με άτομα που δεν την γνωρίζουν χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου τρίτου ατόμου για να μεταφράζει. Επιπλέον, με αυτό το σύστημα θα μπορεί κάποιος να μάθει σχετικά εύκολα την νοηματική γλώσσα» δηλώνει ο Τζουν Τσεν, καθηγητής Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε την συσκευή το κόστος της οποίας δεν ξεπερνάει τα 40 ευρώ. Η συσκευή αποτελείται πολύ λεπτούς ελαστικούς αισθητήρες που εφαρμόζουν κατά μήκος των δαχτύλων. Οι αισθητήρες αποτελούνται από αγώγιμα υλικά και μπορούν να αναγνωρίζουν εκατοντάδες διαφορετικές κινήσεις των χεριών και τοποθετήσεις των δαχτύλων που αντιστοιχούν σε γράμματα, αριθμούς, λέξεις ή ακόμη και φράσεις. Οι κινήσεις χεριών και δαχτύλων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία αποστέλλονται σε ένα μηχανισμό μεγέθους νομίσματος που φορά ο κάτοχος του στον καρπό του. 

 

Ο μηχανισμός μεταδίδει τα σήματα αυτά ασύρματα σε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο μέσω της εφαρμογής τα μετατρέπει σε ομιλία με δυνατότητα εκφώνησης μιας λέξης ανά δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και ένα συνοδευτικό σύστημα αισθητήρων που τοποθετείται στο πρόσωπο των χρηστών και μπορεί να μεταφράζει και να μετατρέπει σε ομιλία εκφράσεις του προσώπου που χρησιμοποιούνται στην νοηματική γλώσσα. Στις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής το σύστημα κατάφερε να εντοπίσει και να μεταφράσει 660 σήματα της νοηματικής γλώσσας συμπεριλαμβανομένων όλων γραμμάτων της αγγλικής αλφαβήτου και όλων των αριθμών από το 0-9. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι συνεχίζουν την ερευνητική τους προσπάθεια θέλοντας να βελτιώσουν τις δυνατότητες του συστήματος ώστε να αναγνωρίζει ακόμη περισσότερα νοήματα και να τα μεταφράζει με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. 

 
(Πηγή: Protagon.gr)

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό