REMOS NEWS

Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη

14/6/2020 5:14:39 μμ

Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη
Αυτό το πολωνικό αλατωρυχείο διαθέτει από υπόγειες πισίνες, έως ένα απίστευτο σκαλιστό παρεκκλήσι και έχει καταπλήξει εκατομμύρια επισκέπτες. Όπως λέει και το όνομά του, το ασυνήθιστο αυτό ορυχείο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι.
 
Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, που βρίσκεται κοντά στην Κρακοβία, περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και έχει εξερευνηθεί από 45 εκατομμύρια τουρίστες, από τότε που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.
 
Η περίεργη υπόγεια κατασκευή, η οποία έχει βάθος 1.072 πόδια, έχει 2.000 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησιού με τεράστιους πολυελαίους από αλάτι που κρέμονται από τα ψηλά ταβάνια.
Το ορυχείο αποτελείται από 245 χιλιόμετρα διαδρόμων και είναι τόσο μεγάλο που μόνο το 2% είναι επισκέψιμο, με τους επισκέπτες να μοιράζονται εκπληκτικές φωτογραφίες στο Instagram.
 
Το πανέμορφο Αλατωρυχείο δεν εντυπωσιάζει μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με τα όμορφα έργα τέχνης και τα αγάλματα που το διακοσμούν, τα οποία είναι λαξευμένα στο αλάτι.
 
Εκπληκτικά έργα τέχνης και αγάλματα κοσμούν το αλατωρυχείο
Εκπληκτικά έργα τέχνης και αγάλματα κοσμούν το αλατωρυχείο
 
Η ιστορία του Αλατωρυχείου
 
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο «λευκό χρυσό» της περιοχής. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.
 
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξευμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Las minas de sal de Wieliczka, pertenecientes al área metropolitana de Cracovia, han sido explotadas sin interrupción desde el siglo XIII hasta la actualidad produciendo sal de mesa. Se trata de una de las minas activas más antiguas del mundo, la más antigua es Bochnia, a tan sólo veinte kilómetros de Wieliczka. Estas minas incluyen un recorrido turístico de más de 3'5 kilómetros que contiene esculturas de personajes históricos esculpidas en rocas de sal por los mineros. A lo largo del recorrido encontraremos infinidad de cámaras y capillas excavadas en la sal, así como un lago subterráneo. Una de las millones de curiosidades que tiene esta mina es que fué utilizada como almacén nazi durante la segunda guerra mundial. Cabe destacar la espectacular capilla de Santa Kinga, dónde hasta los cristales de las sus impresionantes lámparas son piedrecitas de sal (como la lámpara que aparece en la imagen).Fué declarada Patrimonio de la Humanidad por la Unesco en 1.978. Muchísimas personalidades han paseado por sus túneles a más de 300 metros de profundidad, como por ejemplo Nicolás Copérnico, Bill Clinton o Karol Wojtyla. Una visita más que recomendable!!! 👍👍👍. Añadir que si [email protected] se vuelve [email protected] y decide casarse, la preciosa capilla Santa Kinga se alquila para bodas y eventos a 500 euros la hora 😉 #Wieliczka #WieliczkaSaltMine #MinasDeSal #MinasDeSalWieliczka #SaltMine #Fever_Europe #SaltMines #LugaresEspectaculares #LugaresConEncanto #KrakowLove #Krakow #Cracovia #Addicted_To_Travel #WieliczkaSaltMines #PolandTourism #PolandTour #LoveTravel #Kraków #PostalesDelMundo #Fever_Travel #VisitKrakow #LoveKrakow #KrakowPlaces #KrakowGram #InstaKrakow #EuropeTourism #IgersKrakow #Fever_Travel #PolishMine #BeautifulLamp

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carlos Baijon Fernandez 🇪🇸 (@carlosbaijon) στις

7 Μάρ, 2020 στις 1:12 πμ PST

 

 
Το Μουσείο του Αλατωρυχείου
 
Το 1950, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να υποδέχεται επισκέπτες. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. με τα πόδια.
 
τουρίστες στο αλατωρυχείο
Το εντυπωσιακό αλατωρυχείο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλον τον κόσμο
 
Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το «Παρεκκλήσι της Ευλογημένης Κίνγκα», ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού.
 
H Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα
H Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα
 
Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.
 
Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ «Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου», που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη Άγιο των μεταλλωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι
 
Ο Μυστικός Δείπνος
Ο Μυστικός Δείπνος
 
Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και άλλων διασημοτήτων.
 
Ο Μύθος της Αγίας Κίνγκα
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέσα στο «Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα» είναι η μορφή της Αγίας Κίνγκα μ' ένα γονατισμένο αλατωρύχο να προσφέρει στην Αγία αλάτι κι ένα δαχτυλίδι. Η Αγία Κίνγκα (Saint Kinga of Poland, 1224 - 1292) ήταν δούκισσα της Ουγγαρίας, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ' της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λασκαρίνας, κόρης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδώρου Α' Λάσκαρη.
 
Η Κίνγκα αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 16 ετών το δούκα και μετέπειτα βασιλιά της Πολωνίας Βολέσλαο Ε' τον «Αγνό», ο οποίος ήταν τότε 19 ετών. Σύμφωνα με το διαδεδομένο θρύλο, η Κίνγκα ζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει ως γαμήλιο δώρο, αντί για χρυσό και κοσμήματα, ένα αλατωρυχείο. Για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της, πέταξε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της σ' ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#kopalniasoliwieliczka #wieliczkasaltmines #poland #polska #poland🇵🇱 #polska🇵🇱

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ryszard Wolski (@ryszard_wolski) στις

 
Μετά την τέλεση του γάμου της στην Πολωνία, η Κίνγκα, ταξιδεύοντας μιαν ημέρα στην κοντινή πόλη της Βιελίτσκα, διέταξε τους Ούγγρους αλατωρύχους, που είχε φέρει μαζί από την πατρίδα της, να ανοίξουν ένα πηγάδι. Αντί όμως για νερό, εξορύχτηκε «λευκός χρυσός», καθώς και το δαχτυλίδι της μέσα σ' ένα πέτρωμα αλατιού. Ήταν το δαχτυλίδι αυτό που είχε πετάξει η δούκισσα στο αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.
 
Έτσι, η Κίνγκα ανακηρύχθηκε έκτοτε προστάτιδα των αλατωρύχων και από το 1690 ξεκίνησε και η λατρεία της «ως ευλογημένης Κίνγκα». Αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στις 16 Ιουνίου 1999, ως Αγία Κίνγκα της Πολωνίας.
 
Διάσημοι επισκέπτες του αλατωρυχείου
 
Από την ίδρυσή του, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα προσέλκυε το ενδιαφέρον διάσημων επισκεπτών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο διάσημος Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Γκαίτε, ο Σοπέν, ο Γερμανός φυσιοδίφης Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Α', ο Ρώσος τσάρος Αλέξανδρος Α', ο ιδρυτής του προσκοπισμού Μπέηντεν-Πάουελ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις υπόγειες αίθουσες και πολυδαίδαλες στοές του.
 
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα
Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα
 
Όταν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α' των Αψβούργων επισκέφτηκε το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα, οι μηχανικοί του ορυχείου κατασκεύασαν μια σιδηροδρομική γραμμή μέσα στο αλατωρυχείο, πάνω στην οποία κινούνταν βαγονέτα που έσερναν άλο
 

 

(πηγή: iefimerida.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό