REMOS NEWS

Σπήλαιο Λιμνών στα Καλάβρυτα: Ένα από τα πιο σπάνια γεωλογικά δημιουργήματα στον κόσμο

9/10/2022 3:00:50 μμ

Σπήλαιο Λιμνών στα Καλάβρυτα: Ένα από τα πιο σπάνια γεωλογικά δημιουργήματα στον κόσμο

Είναι επισκέψιμο όλη τη χρονιά και προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία

Τα Καλάβρυτα είναι από τα πολύ δημοφιλή μέρη της Ελλάδας το φθινόπωρο και τον χειμώνα και όχι άδικα. Ο ιστορικός και γραφικός οικισμός με το εξαιρετικό φαγητό, το φαράγγι του Βουραϊκού, τη διαδρομή που διασχίζει ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, το χιονοδρομικό κέντρο στις πλαγιές του Χελμού τον κάνουν έναν προορισμό στον οποίο ο φυσιολάτρης, ο δραστήριος αλλά και ο χαλαρός ταξιδιώτης έχουν πολλούς λόγους για να τον επισκεφτούν.

Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική εμπειρία για ανθρώπους κάθε ηλικίας -ειδικά αν βρεθείτε στο Καλάβρυτα μαζί με μικρά παιδιά η επίσκεψη σε αυτό είναι must. Σίγουρα είναι μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο και εξαιρετικά σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Απέχει από τα Καλάβρυτα περίπου 15 χιλιόμετρα και βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστριά. Άλλωστε κάτοικοι του χωριού ήταν εκείνοι που το ανακάλυψαν και το εξερεύνησαν – μερικώς – το 1964.

Ολόκληρο το σπήλαιο εξερευνήθηκε την επόμενη χρονιά από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο σε μία ερευνητική αποστολή στην οποία συμμετείχαν σπηλαιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα επόμενα χρόνια, με αφετηρία το 1981, ο ΕΟΤ ξεκίνησε τα έργα ανάδειξης του σπηλαίου και το 1990, παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο επισκέψιμο τμήμα.

Σήμερα από τα συνολικά 1.980 μέτρα του εξερευνημένου μήκους του σπηλαίου των 20.000 στρεμμάτων, επισκέψιμα είναι τα 500 μέτρα. Τη δεκαετία του 1990 στο σπήλαιο υπήρξε οργανωμένη αρχαιολογική ανασκαφή που αποκάλυψε πως εκεί ήταν ο πυρήνας μιας μικρής νεολιθικής κοινότητας. Άλλωστε σε εποχές που η οικοδόμηση στέρεων κτιρίων ήταν σχεδόν αδύνατη, τα σπήλαια ήταν «σπίτια» καθώς προσέφεραν σταθερές θερμοκρασίες και προστασία από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Μπήκαμε από μία τεχνητή σήραγγα η οποία σε οδηγεί κατευθείαν στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίου (από τα συνολικά τρία) περίπου 25 μέτρα ψηλότερα από τη φυσική του είσοδο. Δεν είναι από τα σπήλαια που εντυπωσιάζουν τόσο λόγω των σταλακτιτών τους. Το ιδιαίτερο κομμάτι αυτού του σπηλαίου είναι αυτό που του έχει δώσει και το όνομά του. Οι λίμνες δημιουργούν ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία με θέμα έναν φανταστικό κόσμο. Από τις συνολικά 13 λίμνες του σπηλαίου, η επισκέψιμη διαδρομή περνά μόνο από τρεις. Ακόμα και έτσι όμως, το περπάτημα πάνω από αυτές είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ειδικά αν έρθει κανείς χειμώνα ή άνοιξη, θα δει περισσότερο νερό και μικρούς κλιμακωτούς «πέτρινους καταρράκτες» από τα νερά που στερεοποιήθηκαν.


Τips: Η συνοδός/ξεναγός ήταν πολύ κατατοπιστική. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή της 40λεπτης παραμονής μας στον χώρο, ήταν όταν υπήρξε απόλυτη σιωπή και «ακούσαμε» το νερό τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Επιπλέον, το σπήλαιο είναι ανοιχτό από τις 9:00 έως τις 16:30 τις καθημερινές και έως τις 17:30 τα Σαββατοκύριακα. Το κανονικό εισιτήριο για το σπήλαιο κοστίζει 9 ευρώ ενώ το μειωμένο 4,5 ευρώ. Περιλαμβάνεται και ξεναγός/ συνοδός.

 

(πηγή: protothema.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio