REMOS NEWS

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει 1 στις 6 πιθανότητες για μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που θα αλλάξει τον κόσμο αυτόν τον αιώνα

19/8/2022 4:08:49 μμ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει 1 στις 6 πιθανότητες για μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που θα αλλάξει τον κόσμο αυτόν τον αιώνα

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο κόσμος είναι «θλιβερά απροετοίμαστος» για μια ανάλογη έκρηξη όπως του ηφαιστείου Hunga Tonga–Hunga Ha'apai στην Τόνγκα τον περασμένο Ιανουάριο.


Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος, καθώς υπάρχει μία στις έξι πιθανότητες να συμβεί μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη αυτόν τον αιώνα.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga–Hunga Ha'apai στην Τόνγκα τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη έκρηξη που καταγράφηκε ποτέ από όργανα, ρίχνοντας τέφρα σε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η έκρηξη αυτή επηρέασε τη γεωργία και τα ιχθυαποθέματα ενώ προκάλεσε ζημιές που ανέρχονται στο 18,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τόνγκα.

Ο Michael Cassidy, αναπληρωτής καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και η Lara Mani, ερευνήτρια στο Κέντρο για τη μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η έκρηξη σταμάτησε μετά από 11 ώρες, σημειώνοντας ότι αν είχε συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είχε «επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, το κλίμα και τους πόρους τροφίμων παγκοσμίως».

Εάν όμως ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε ξανά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο κόσμος είναι «θλιβερά απροετοίμαστος». Μια ανάλυση των πυρήνων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική από μια ομάδα στο Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη αποκάλυψε ότι γεγονότα «μεγέθους 7» συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε 625 χρόνια και γεγονότα «μεγέθους 8» περίπου μία φορά κάθε 14.300 χρόνια.

 

 

Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα επιστημόνων προσδιόρισε την πιθανότητα μιας έκρηξης με «μέγεθος 7 ως 10» (εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Τόνγκα) 1 στις 6.

«Εκρήξεις αυτού του μεγέθους στο παρελθόν προκάλεσαν απότομες κλιματικές αλλαγές και την κατάρρευση πολιτισμών ενώ είχαν συνδεθεί με την άνοδο των πανδημιών» εξηγούν οι επιστήμονες.

Μια ανάλογη έκρηξη στο μέλλον θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεταφορές, τα τρόφιμα, το νερό, το εμπόριο, την οικονομία και τις επικοινωνίες. Παρά την απειλή αυτή όμως, υπάρχει έλλειψη επενδύσεων για την προστασία από εκρήξεις μεγάλης κλίμακας.

Οι ερευνητές συνιστούν τη χρήση βελτιωμένης επίγειας παρακολούθησης γνωστών ενεργών ηφαιστείων για να βοηθήσουν στην προετοιμασία για μια έκρηξη υψηλής εντάσεως και μεγέθους και τη δημιουργία επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ώστε να τις βοηθήσουν να ανταποκριθούν και να αποφύγουν τις καταστροφές.

 

 

Το τελευταίο συμβάν «μεγέθους 7» ήταν στην Ινδονησία το 1815.

  (πηγή: gazzetta.gr)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio