REMOS NEWS

Τα πιο απίθανα αντικείμενα που βρέθηκαν σε ναυάγια

24/7/2022 2:02:18 μμ

Τα πιο απίθανα αντικείμενα που βρέθηκαν σε ναυάγια

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, λένε και σίγουρα τα ναυάγια δεν αποκαλύπτουν πάντοτε θησαυρούς.

Θα φανταζόσασταν ποτέ πως στα βάθη του ωκεανού θα μπορούσε να βρεθεί ένα τυρί ωρίμανσης 350 χρόνων ή μια σαμπάνια του 1850;


Τυρί ωρίμανσης 350 χρονών


Το 2016, δύτες έπεσαν πάνω σε μια κονσέρβα με τυρί ενώ εξερευνούσαν ένα θωρηκτό του 17ου αιώνα που βυθίστηκε στα ανοιχτά των σουηδικών ακτών. Σε αντίθεση με τη σαμπάνια του ναυαγίου, αυτό το τεχνούργημα δεν παλαίωσε με χάρη. Οι δύτες πήραν μια μυρωδιά από το υλικό αφού το έφεραν στην επιφάνεια, και όπως είπε ο αρχηγός της αποστολής Lars Einarsson σε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «Είναι σαν ένα μείγμα μαγιάς και ροκφόρ, ένα είδος πραγματικά ώριμου, μη παστεριωμένου τυριού».

 

 

Σαμπάνια Veuve Clicquot του 1850

Δύτες που ερευνούσαν το ναυάγιο μιας εμπορικής γολέτας κοντά στη Φινλανδία το 2010 βρήκαν 168 μπουκάλια σαμπάνιας που κατέβηκαν με το πλοίο πριν από περίπου 175 χρόνια . Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ελάχιστη ηλιακή ακτινοβολία και τα χαμηλά επίπεδα αλατιού και οξυγόνου στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας είχαν εμποδίσει το ποτό να χαλάσει. Αυτό σήμαινε ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να μελετήσουν τη χημική του σύνθεση και να κατανοήσουν καλύτερα πώς η οινοποίηση τον 19ο αιώνα διέφερε από τις σύγχρονες μεθόδους.

Τα λείψανα των πνιγμένων επιβατών


Το 2016, δύτες που εξερευνούσαν τα κάτω καταστρώματα βρήκαν έναν μερικό σκελετό θαμμένο κάτω από θραύσματα αγγείων και ιζήματα. Πιθανότατα να βρισκόταν εκεί από τότε που το πλοίο βυθίστηκε πριν από 2100 χρόνια, τοποθετώντας το ανάμεσα στα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα που ανασύρθηκαν ποτέ από ναυάγιο.

Ο σκελετός αποτελείται από θραύσματα οστών πλευράς, δύο οστά βραχιόνων, δύο οστά ποδιών και μέρη ενός κρανίου.

Λόγω της φύσης των υπολειμμάτων, ίσως μπορέσουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την ταυτότητα του ατόμου. Τα οστά του βρέθηκαν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρούν ακόμα DNA που οι επιστήμονες μπορούν να εξαγάγουν και να αναλύσουν.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων προέρχεται από ένα ρωμαϊκό πλοίο που βυθίστηκε κοντά στο ελληνικό νησί των Αντικυθήρων τον 1ο αιώνα π.Χ. Όταν οι δύτες ανέσυραν το αντικείμενο από μπρούτζο και ξύλο από το ναυάγιο το 1901, κανείς δεν ήξερε πώς να το επισκευάσει. Είχε γρανάζια σαν μηχανή, αλλά η διάβρωση αιώνων είχε κρύψει την εσωτερική του λειτουργία. Θα περνούσαν δεκαετίες μέχρι να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο αντικείμενο και να μάθουν ότι κάποτε ήταν ικανό να προβλέψει ουράνια γεγονότα.

Συνδυάζοντας τις εισροές του χρήστη με υπολογισμούς που «προγραμματίστηκαν» στη συσκευή κατά τη δημιουργία της, η συσκευή μπορούσε να προβλέψει εκλείψεις, φάσεις της σελήνης και πολλά άλλα. Με ορισμένους ορισμούς, αυτό καθιστά τον μηχανισμό των Αντικυθήρων τον παλαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο.

Το κεφάλι του Ηρακλή


Η θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων είναι ακόμα γεμάτη τεχνουργήματα και οι ερευνητές ανακάλυψαν σπουδάια αντικείμενα κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας. Σε ανακοίνωσή της στις 20 Ιουνίου 2022, η Ερευνητική Ομάδα δήλωσε ότι εντόπισε τα αντικείμενα αφού αφαίρεσε μεγάλους φυσικούς ογκόλιθους που τους εμπόδιζαν να φτάσουν σε μέρος των συντριμμιών.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ανθρώπινα δόντια, το μολύβδινο κολάρο από ξύλινη άγκυρα και θραύσματα διαφόρων τυπικών υλικών ενός ναυαγίου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν γενετικές δοκιμές στα δόντια και ελπίζουν να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για το άτομο στο οποίο ανήκαν.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα σε αυτή την τελευταία υποβρύχια έρευνα ήταν μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ανελκύστηκε από σφουγγαράδες το 1900.

Ο επίσημος ιστότοπος της ερευνητικής αποστολής φαίνεται να υπόσχεται περισσότερες ανακαλύψεις στο μέλλον: «Δεδομένου ότι το πλοίο μετέφερε είδη πολυτελείας, υπάρχει πιθανότητα αδιανόητων ευρημάτων, παρόμοιας σημασίας με τον Μηχανισμό», αναφέρει. «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων κρύβει κι άλλα μυστικά».

Το ρολόι που έδειχνε την ώρα της καταστροφής


Ένα αξιοσημείωτο αντικείμενο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο του Pulaski είχε ενδείξεις για τις τελευταίες στιγμές του πλοίου – κυριολεκτικά. Το ατμόπλοιο έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας το 1838 όταν ένας από τους λέβητες του ανατινάχθηκε, με αποτέλεσμα το σκάφος να βυθιστεί. Το 2018, δύτες εντόπισαν ένα χρυσό ρολόι τσέπης από τα ερείπια του πλοίου που είχε σταματήσει στις 11:05 – λίγα λεπτά μετά την έκρηξη του λέβητα του πλοίου σύμφωνα με πληροφορίες.

Το μασίφ χρυσό ρολόι και η χρυσή αλυσίδα θα ανήκαν σε ένα από τα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας, που ταίριαζε με τους ιππείς του Pulaski . Οι εξέχοντες επιβάτες του κατά τη στιγμή του ατυχήματος ήταν ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης Willam Rochester και ο επιχειρηματίας της Savannah Gazaway Bugg Lamar.
 

(πηγή: e-radio.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio