REMOS NEWS

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: H Γη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση του Δία και του Κρόνου- Δείτε βίντεο

22/12/2020 12:37:17 μμ

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: H Γη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση του Δία και του Κρόνου- Δείτε βίντεο
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες
Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες όσοι κοίταξαν τον ουρανό προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο και μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
 
Οι δύο από μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Κρόνος και ο Δίας πλησίασαν ο ένας τον άλλον και φάνηκαν να συναντιούνται σε μια ουράνια εκδήλωση που οι αστρονόμοι την αποκαλούν «Μεγάλη σύζευξη».
 
Ο συνδυασμός των δύο πλανητών φέτος συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο , όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Δείτε εδώ το μήνυμα της Google για το φαινόμενο.
 
Το ιδιαίτερα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, πραγματοποιείται περίπου μία φορά κάθε 20 χρόνια. Αλλά η τελευταία φορά που ο Δίας και ο Κρόνος ήταν κοντά ήταν το 1623, και αυτό το πέρασμα δεν ήταν ορατό από τα περισσότερα μέρη της Γης.
 
saturnjupiter
 
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, είναι η πρώτη φορά που συμβένει στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
 
 
Η τελευταία ορατή μεγάλη σύζευξη συνέβη πολύ πριν από τα τηλεσκόπια το 1226, στα μισά της κατασκευής του καθολικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
 
Η φωτεινότητα των δύο πλανητών στον ουρανό έχει προκαλέσει συζητήσεις για το αν ήταν το «χριστουγεννιάτικο αστέρι» που η Καινή Διαθήκη περιγράφει ότι καθοδήγησε τους τρεις μάγους στο μωρό Ιησού.
 
asteri1
 
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».  Ωστόσο, ο αστρονόμος Μπίλι Τιτς, διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Dyer του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Μπρέντγουντ του Τενεσί, δήλωσε ότι μια υπέροχη σύζευξη είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για το βιβλικό φαινόμενο.
 
Ο Κρόνος σε πολλές περιοχές με καθαρό ουρανό φαινόταν με κιάλια ή και με γυμνό μάτι πάνω δεξιά από το Δία, ενώ ορατοί ήταν -με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο- τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου.
 
Το φαινόμενο προβλήθηκε ζωντανά απο αρκετά αστεροσκοπεία μέσω του Youtube.
 
 

 

Η επόμενη μεγάλη σύζευξη μεταξύ των δύο πλανητών - αν και δεν είναι τόσο κοντά μεταξύ τους - έρχεται το Νοέμβριο του 2040. Μια στενότερη ευθυγράμμιση παρόμοια με την χθεσινή θα συμβεί τον Μάρτιο του 2080, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

 

 

Το φαινόμενο της «Μεγάλης σύζευξης»  στις 21 Δεκεμβρίου του 2020
 
 
 
 
Απο τον ουρανό στο Δουβλίνο
 
 
 

 

 
Απο κινητό μέσω τηλεσκόπιου στο Κάλγκαρι του Καναδα
 
 
 
 
Απο το Καράτσι στο Πακιστάν
 
 
 
 
Απο το παρατηρητήριο στο Σισνινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ
 
 

 

 
 
(πηγη: protothema.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio