REMOS NEWS

Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

6/10/2020 12:54:45 μμ

Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησιές, αψίδες και οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες. Αυτά και τόσα ακόμα συνθέτουν την Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, το «περιώνυμον άστυ» του παρελθόντος, το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου. Το σταυροδρόμι αυτό πολιτισμών που η πάροδος του χρόνου δεν έχει αγγίξει και μοιάζει βγαλμένο, θαρρείς, από τη φαντασία. Μπαίνοντας στο Κάστρο του 6ου αιώνα από τη μοναδική είσοδο, τη «μόνη έμβαση» (εξ ου και Μονεμβασία), ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν. 

«Μόνη έμβαση» το ταξίδι στο παρελθόν.
 
Και πέραν του Κάστρου, όμως, μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία με τοιχογραφίες και εικόνες ανεκτίμητης αξίας, αλλά και το «Μικρό Άγιο Όρος» του θρυλικού Καβομαλιά περιμένουν τους προσκυνητές. Όπως επίσης και ο νερόμυλος στα Τάλαντα ή τα λαογραφικά μουσεία της Ρειχιάς και των Βελιών, που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και καθημερινού μόχθου. Η Μονεμβασία είναι επίσης η φύση της με τα σπάνια φυσικά μνημεία και τα υψηλής αισθητικής τοπία της. Θα εντυπωσιαστείτε από το σπήλαιο της Καστανιάς, ένα από τα πλουσιότερα της Ευρώπης, αλλά και το απολιθωμένο δάσος στην Αγία Μαρίνα, που φημίζεται για τη μοναδικότητά του και την παλαιοντολογική του αξία. Εντυπωσιακά είναι και τα καταφύγια άγριας ζωής, ο υγροβιότοπος του Ζάρακα, οι 13 θεσμοθετημένοι παραδοσιακοί οικισμοί, τα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου Πελάγους, η αγκαλιά του Λακωνικού Κόλπου, αλλά και η θαλασσινή πολιτεία της Νεάπολης, η αρχόντισσα αυτή των Βατίκων με τη μεγάλη ιστορία και τη σημαντική τουριστική υποδομή.
 
Κάτω πόλη Μονεμβασίας, πλατεία Χρυσαφίτισσας.
 
Η Μονεμβασία, τέλος, είναι η γεωργία της και η αμπελοκαλλιέργεια, η γαστρονομική της παράδοση και τα εκλεκτά της αγαθά: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα τυροκομικά προϊόντα, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, το βατικιώτικο κρεμμύδι, το αγνό μέλι και τα βιολογικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με το γαστρονομικό απόθεμα της περιοχής καθιστούν την τοπική κουζίνα μια πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία.
 
(πηγη: kathimerini.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό