REMOS NEWS

Ενα νησί-φάντασμα στον παράδεισο της Καραϊβικής: Ερημο, με ναυάγια στις παραλίες -Γιατί το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι

16/6/2020 6:11:56 μμ

Ενα νησί-φάντασμα στον παράδεισο της Καραϊβικής: Ερημο, με ναυάγια στις παραλίες -Γιατί το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι
Όταν ακούει κανείς τη λέξη Καραϊβική, στο νου του έρχονται σίγουρα τροπικά νησιά με απέραντες παραλίες, φοίνικες και κοκτέιλ στην άμμο.
 
Δεν είναι όμως όλα τα νησιά έτσι όπως τα φανταζόμαστε. Το Klein Curacao, το οποίο βρίσκεται 15 μίλια νοτιοανατολικά της νησιωτικής χώρας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών του Κουρασάο, είναι ένα άγριο νησί μέσα στον παράδεισο της Καραϊβικής - ακατοίκητο, άγονο, σημαδεμένο με ναυάγια και τάφους, και καλύπτεται από μια τρομερή ιστορία.
 
Τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών, για να βάζει σε καραντίνα σκλάβους που μετέφερε μεταξύ της Αφρικής και του Κουρασάο, οι οποίοι είχαν αρρωστήσει στο ταξίδι.
Για μερικούς, το μικρό νησί, που έχει μήκος μόλις μισό τετραγωνικό μίλι, έγινε ο τελικός χώρος ανάπαυσής τους. Μια χούφτα τάφων είναι ακόμα ορατή στη νότια πλευρά του.
 
Το 1600 το νησί θα ήταν σχετικά καταπράσινο, αλλά οι κατσίκες που είχαν αφεθεί να περιπλανώνται όλα αυτά τα χρόνια, εξαφάνισαν τη βλάστηση. Και η βιομηχανία εξόρυξης το 19ο αιώνα, ξεγύμνωσε τα εδάφη του Klein Curacao από τα ορυκτά που υπήρχαν.
 
Η διαδικασία ξεκίνησε το 1871 όταν ο Άγγλος μηχανικός εξόρυξης Τζον Γκόντεν, ανακάλυψε ότι τα περιττώματα από τα θαλασσοπούλια, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον ασβεστόλιθο σε φωσφορικό άλας.
 
Σύμφωνα με το news.com.au, αυτό εξορύχθηκε και εξήχθη μέχρι το 1886, οπότε ο πληθυσμός των θαλάσσιων πτηνών είχε αποδεκατιστεί και το εύφορο έδαφος καταστράφηκε, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ερημοποίησης που είχαν αρχίσει οι κατσίκες.
 
Το νησί είναι γεμάτο ναυάγια
Το νησί είναι γεμάτο ναυάγια
 
Το 1888, το γερμανικό ναυτικό προσπάθησε να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στο Klein Curaçao, αλλά απομακρύνθηκαν από το νησί από «ανεμοδαρμένες συνθήκες». Από τότε, οι μόνοι επισκέπτες ήταν ψαράδες, ημερήσιοι τουρίστες και ναυτικοί ναυαγοί.
 
Οι συνθήκες στις ακτές του Klein Curacao, ιδιαίτερα στη νότια πλευρά, είναι αδυσώπητες. Ένας φάρος χτίστηκε σε οικόπεδο στο κέντρο του νησιού το 1850 (και ξαναχτίστηκε δύο φορές αφού καταστράφηκε από τυφώνες), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την καταστροφή.
 
Ο ιστορικός φάρος
Ο ιστορικός φάρος στέκει ακόμα στο νησί
 
Υπάρχουν πολλά ναυάγια διάσπαρτα γύρω από την ακτογραμμή. Το πιο διάσημο είναι εκείνο του πετρελαιοφόρου Maria Bianca Guidesman, το οποίο εξόκειλε τη δεκαετία του 1960.Ένα άλλο ορατό ναυάγιο είναι αυτό ενός πολυτελούς ιστιοφόρου από τη Γαλλία, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές το 2007. Ευτυχώς, όλοι στο πλοίο επέζησαν.
 
Αρκετά ναυάγια υπάρχουν στο νησί κάνοντάς το να μοιάζει ότι έχει σταματήσει ο χρόνος
Αρκετά ναυάγια υπάρχουν στο νησί κάνοντάς το να μοιάζει ότι έχει σταματήσει ο χρόνος
 
Οι ημερήσιες εκδρομές στο Klein Curacao, επίσης γνωστό ως Little Curacao, είναι δημοφιλείς, ειδικά για κολυμβητές με αναπνευστήρα και δύτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τους απίστευτους υφάλους και τις υποβρύχιες σπηλιές.
 
Στην ξηρά, δεν υπάρχει καμία υποδομή - το νησί είναι μια καθορισμένη περιοχή διατήρησης, οπότε το χτίσιμο απαγορεύεται - εκτός από τον ξεπερασμένο φάρο και μερικές καλύβες.
 
Αυτό σημαίνει ότι οι βασικές δραστηριότητες περιορίζονται στις όμορφες παραλίες με τη λευκή άμμο και τον λαμπερό ήλιο, αν και μπορείτε να δείτε από εκεί τον ιστορικό φάρο.
 

 

 
Φωτογραφίες: Shutterstock
(Πηγή: iefimerida.gr)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Inspiring Walt Disney -Μια μαγική έκθεση στο Met βουτά στον κόσμο που ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό
Σόνια Χένι: Η άνοδος και η πτώση του κοριτσιού που έκανε διάσημο το καλλιτεχνικό πατινάζ
«Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μʼ αγαπάς» -Μια έκθεση αφιερωμένη στη σπουδαία Ελληνίδα
Νέα ανακάλυψη του Curiosity στον Aρη – Τι ανίχνευσε και πως μπορεί να προέρχεται από την… αρχαιότητα
Σκρα: Βουτιά στη «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας, έναν ιστορικό και μαγικό τόπο
Καρδίτσα: Έσπασε ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης Πλαστήρα - Επισκέπτες βρέθηκαν μέσα στο νερό