REMOS NEWS

Πώς είναι πραγματικά να πηγαίνεις στο διάστημα -Μηδενική βαρύτητα, το «απύθμενο μαύρο» και περίεργες μυρωδιές

7/6/2020 3:36:01 μμ

Πώς είναι πραγματικά να πηγαίνεις στο διάστημα -Μηδενική βαρύτητα, το «απύθμενο μαύρο» και περίεργες μυρωδιές
Πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν ως τώρα την ευκαιρία να δουν τη Γη από το διάστημα. Στην πραγματικότητα, μόνο 566 άνδρες και γυναίκες έχουν δει αυτή τη μοναδική θέα.
 
Πολλοί έχουν περάσει μήνες σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάνοντάς τον κυριολεκτικά το νέο τους σπίτι. Αλλά πώς είναι πραγματικά να ζεις σε μηδενική βαρύτητα, να είσαι χιλιάδες μίλια μακριά από όλους όσους αγαπάς και να κοιτάς το σκοτάδι που βρίσκεται στο διάστημα;
 
Επιστρέφοντας στη Γη, πολλοί αστροναύτες έχουν μοιραστεί πληροφορίες για το πώς είναι η ζωή εκεί ψηλά, δίνοντάς μας μια ιδέα αυτής της σουρεαλιστικής εμπειρίας.
 
Η ιδιαίτερη μυρωδιά του διαστήματος
 
Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ, πήγε στο διάστημα το 2015, κατευθυνόμενος προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την εκτόξευση από το Καζακστάν σε έναν πύραυλο Σογιούζ.
 
Περιέγραψε το ταξίδι του ως «απολύτως εντυπωσιακό», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια «χαρακτηριστική» μυρωδιά. Πέρασε τις πρώτες δύο ώρες αισθανόμενος «αρκετά δύσκολα», βιώνοντας ζάλη και αποπροσανατολισμό.
 
«Αλλά έμεινα έκπληκτος για πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε το σώμα μου. Τη δεύτερη μέρα ξύπνησα νιώθοντας έτοιμος να πάω στη δουλειά και από τότε δεν είχα προβλήματα», ανέφερε ο ίδιος.
 
Ο αστροναύτης Τιμ Πικ
Ο αστροναύτης Τιμ Πικ / Φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant
 
«Μιλάμε πάντα για τη θέα του πλανήτη Γη και πόσο όμορφη είναι και αυτό περιμένεις να δεις. Αλλά αυτό που οι άνθρωποι δεν το αναφέρουν τόσο πολύ, είναι όταν κοιτάς προς την αντίθετη κατεύθυνση, βλέπεις πόσο σκοτεινό είναι το διάστημα».
 
«Είναι απλώς το πιο μαύρο μαύρο και αυτό ήταν μια πραγματική έκπληξη για μένα», είπε ο Πικ, ο οποίος μίλησε επίσης για τη μυρωδιά που υπάρχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσθέτοντας: «Σίγουρα δεν είναι δυσάρεστος - είναι ένα είδος μεταλλικής μυρωδιάς αλλά όχι χημικός ή κακός με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι αρκετά ιδιαίτερος».
 
 
Διασκεδαστική η μηδενική βαρύτητα
 
Η Αμερικανίδα Κριστίνα Κοχ, πέρασε 328 ημέρες στο διάστημα - τη μεγαλύτερη συνεχή αποστολή μιας γυναίκας αστροναύτη – και επέστρεψε τον Φεβρουάριο.
 
«Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να συνεισφέρεις στο πιο ωραίο έργο που γίνεται, κατά τη γνώμη μου, από όλη την ανθρωπότητα. Δεύτερον, είναι σίγουρα το γεγονός ότι μπορείς να αιωρείσαι. Η μικροβαρύτητα σίγουρα το κάνει διασκεδαστικό», έχει πει.
 
«Εδώ στο διαστημικό σταθμό πρέπει να εργαζόμαστε σε κάθε προσανατολισμό, έχουμε στοιβασία και επιστημονικά πειράματα στην οροφή. Είναι πολύ διασκεδαστικό να είσαι σε θέση να αιωρείσαι, για να γυρίζεις τριγύρω».
 
Η Κριστίνα Κοχ
Η Κριστίνα Κοχ / Φωτογραφία: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP
Μιλώντας στο περιοδικό Vogue για το πράγμα που βρήκε πιο εκπληκτικό για τη ζωή στο διάστημα, είπε: «Το πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο προσαρμόσιμο είναι το ανθρώπινο σώμα στη διαστημική πτήση».
 
«Είναι ένα τόσο ξένο περιβάλλον. Όταν φτάσεις για πρώτη φορά, αισθάνεσαι σαν να έχεις ξαναγεννηθεί. Πρέπει να μάθεις πώς να κάνεις τις πιο απλές καθημερινές εργασίες στο διάστημα και σε έναν διαστημικό σταθμό. Έπειτα, ζώντας μερικές εβδομάδες σε αυτό, δεν παρατηρείς καν ότι αιωρείσαι πια. Το σώμα προσαρμόζεται, το μυαλό σου μαθαίνει να χαρτογραφεί τα πράγματα σε 3D, καθώς και πώς να περιπλανηθείς χρησιμοποιώντας τα χέρια σου με τους χειρολισθήρες».
 
Το απέραντο μαύρο του διαστήματος
 
Ο διοικητής Κρις Χάντφιλντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Καναδός που περπατά στο διάστημα, μίλησε επίσης για τις εμπειρίες του.
 
Μιλώντας για το διαστημικό περίπατό του, είπε: «Είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε δει κοιτώντας από τη δεξιά πλευρά και όταν κοιτάτε αριστερά, βλέπετε ολόκληρο το απύθμενο μαύρο του σύμπαντος που πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι σαν είσαι ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα και να προσπαθείς να το εκλογικεύσεις και να προσπαθείς να κάνεις κάποια δουλειά».
 
Ο Κρις Χάντφιλντ
Ο Κρις Χάντφιλντ / Φωτογραφία: AP Photo/ Sergei Remezov, Pool
 
Δύσκολος ο ύπνος στο διάστημα
 
Ο Σκοτ Κέλυ, πήγε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2017 και κατά την επιστροφή του στη Γη μοιράστηκε μερικές από τις καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής εκεί.
 
«Ο ύπνος είναι πιο δύσκολος στο διάστημα από ό, τι σε ένα κρεβάτι, επειδή η θέση ύπνου εδώ είναι η ίδια θέση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν έχετε ποτέ αυτήν την αίσθηση της ευχάριστης χαλάρωσης όπως στη Γη μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Υπάρχουν θόρυβοι στο σταθμό που επηρεάζουν τον ύπνο μου, οπότε φοράω ωτοασπίδες», ανέφερε.
 
Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλυ
Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλυ / Φωτογραφία: Bill Ingalls/NASA via AP
 
Είπε ότι το πιο ανατριχιαστικό πράγμα στο οποίο έχει σκοντάψει ποτέ στο διάστημα είναι «μια μπάλα ούρων αναμεμιγμένη με οξύ». «Το οξύ προστίθεται στα ούρα, έτσι ώστε τα ούρα να μη βλάπτουν τα μηχανήματα που το μετακινούν μέσω του συστήματος. Το εμποδίζει να φράξει το σύστημα», εξήγησε.
 
(Πηγή: iefimerida.gr)
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio